sunnuntai 3. huhtikuuta 2011

Mikä siinä "älä alistu" -kampanjassa oikein mätti?

Kun pöly on hiukan laskeutunut, ajattelin arvioida kampanjaa. Suuri osa keskustelusta näyttää karanneen totutuille sivupoluille: ikään kuin Annin kertomus itsestään olisi ollut pääasiassa närkästystä herättänyt asia. Sitä se ei suinkaan ole - ainakin tämän telaketjufeministin mielestä ongelma piilee Annin kertomuksen kehyksissä, sekä kertomuksen esittämistavassa.

Ensiksikin minusta kertomus ei ole aivan uskottava. Näitä etunimellä tai pseudonyymillä tehtyjä tunnustuskertomuksia, suuntaan jos toiseen, kulkee netissä ja herätyskristillisissä piireissä sen verran paljon, että en itse ole valmis uskomaan niistä mitään sellaisenaan jos kertomuksen tueksi ei ole mitään detaljeja. Lisäksi (jos otamme kertomuksen todesta) biseksuaalin ihmisen kannalta on usein herttaisen yhdentekevää, onko hän naisen, miehen vai jonkin muun kanssa - tärkeämpää on rakkaudeksi kutsuttu sydämen veto toiseen ihmiseen, ja jos Anni on onnellinen miehen kanssa, niin hyvä Annille! Mitään suurta tuskaa se ei varmasti tuota kenellekään, toisin kuin jos homo yrittäisi leikkiä heteroa ja antaisi heteropuolisonsa ymmärtää, että tässä ollaan heteroita vaikka oikeasti sydämen kaipuu käy samaa sukupuolta kohti.

Toiseksi kampanjaan kohdistunut kritiikki kohdistui ainakin minun lukemisellani takana oleviin järjestöihin, ei Anniin tai hänen kertomukseensa. Järjestöjä kritisoitiin suhtautumisesta naispappeuteen ja seksuaalisiin vähemmistöihin, sekä näiden suhtautumistapojen vaikutuksesta kirkon jäsenmäärään: kritiikki osui mielestäni kohdalleen. Kukaan ei kai ole kyseenalaistanut Annin elämänvalintoja.

Kolmanneksi, puolustuksen puheenvuorot ovat erinomaisen kummallisia: esimerkiksi piispa Häkkisen raportoidaan sanoneen "En ymmärrä, miksi vuosikymmeniä hyvää työtä tehneiltä järjestöiltä haluttaisiin yhtäkkiä evätä taloudellinen tuki."  Anteeksi mitä? Hyvää työtä? Nämä samat vekkulit, jotka ovat viime vuonna aikaansaaneet mittavimman jäsenkadon sitten uuden uskonnonvapauslain voimaantulon?  Häkkisen käsitys hyvästä taitaa olla jotain ihan muuta kuin minun käsitykseni: minusta lähetysjärjestöjen erikoisalaa pitäisi olla ihmisten houkuttelu, eikä karkottaminen. Samoin, piispa Peuran lausunto, "Minun toiveeni olisi se, että näiden liikkeiden johdossa toimittaisiin siten, että pystyttäisiin kannustamaan ihmisiä olemaan mukana paikallisseurakunnan toiminnassa, osallistumaan siihen ja kohtaamaan siellä myös niitä, jotka ajattelevat joistain asoioista eri tavoin kuin he." olisi hihityttävän hauska, jos sen taakse ei kätkeytyisi itsepintaista kirkon vahingoittamista todellisuudesta vieraantuneella ihmiskuvalla. Vai että Peura toivoo näiden liikkeiden johdon kannustavan ihmisiä olemaan mukana paikallisseurakunnassa? Käytännössä nämä eriseuraissakit ovat hajottaneet kirkkoa kieltäytymällä yhteistyöstä kerta toisensa jälkeen, koska heille naisten pappeus ja homoseksuaalisuus näyttävät olevan pelastuskysymyksiä, "oikean" (lue: heidän - muita ei suvaita) raamatuntulkinnan ohella.

Neljänneksi, kampanjan sävy oli kauniisti sanottuna kiero, nimestä alkaen: elän itse melkoisen homomyönteisessä kulttuurisessa lokerossa suuressa kaupungissa, enkä pysty huomaamaan minkäänlaista painostusta homouteen - oma kaveripiirini ei edes usko, että ketään pystyisi painostamaan homoksi, ihmiset ovat mitä ovat. Toisekseen, lähipiirissäni ihmisten kumppanivalinnat ovat tasan tarkkaan heidän oma asiansa, eikä niihin ole kohteliasta eikä mitenkään sopivaa puuttua mitenkään. Henki on sellainen, että olet vapaa tekemään mitä haluat, kunhan kannat vastuun valinnoistasi. Minun on ihan älyttömän vaikea uskoa, että kampanjassa maalailtua "yhteiskunnallista painostusta arvokysymyksissä" on olemassakaan.

Viidenneksi - ja tämä on tärkeintä - kampanjassa markkinoidaan näiden liikkeiden ("jotka sitoutuvat Raamattuun toiminnassaan ja opetuksessaan") vakioajatusta Raamatusta "Jumalan erehtymättömänä ilmoituksena", mutta liikkeet eivät silti suostu suoraan avaamaan kampanjassa, mitä tämä vakioajatus tarkoittaa käytännössä puhuttaessa seksuaalisuudesta: seksi kuuluu ainoastaan (hetero)aviopuolisoiden välille. Liikkeet sulkevat pois ainakin homoseksuaalisuuden, mutta todennäköisesti myös masturboinnin Jumalan (heille ilmeisesti sama asia kuin Raamattu) tahdon vastaisena. Tämä jos mikä on silkkaa huijausta: ensin houkutellaan Jumalalla ja vapaudella, ja sitten tarjotaan tosiasiassa heteropakkopaitaa kaikille, ja arvelen, että juuri tämä kieroilu on se asia, joka on herättänyt niin voimakkaan vastareaktion kirkollisissa piireissä: ihmisten pakottaminen Jumalan nimissä on niin vastoin sitä, mitä Jumala on, että sen tajuaa kuka tahansa vähänkin asiaan perehtynyt (no okei, eivät kaikki tajua, tässähän se taas nähtiin). Jumala ei pakota ihmistä mihinkään, me olemme täysin vapaita, ja tähän vapauteen ei pidä mennä puuttumaan paitsi vahinkojen välttämiseksi - elämä homosuhteessa ei taas näyttäisi aiheuttavan minkään valtakunnan vahinkoa kenellekään.

Luulen, että näiden liikkeiden lähtölaskenta evlut kirkosta on nyt alkanut. Uskonnonvapauslain mukainen helppo kirkosta eroaminen antaa selvän signaalin joka kerta kun joku näistä ajatusten Jordanvirroista aukaisee suunsa: kirkkokansa ei vastaanota opetusta, vaan hylkää paitsi opetuksen, myös kirkon. Nämä signaalit näyttävät vihdoin toimivan; ilmeisesti tapahtuman ja seurausten aikaväli on riittävän lyhyt ja seuraukset ovat riittävän selkeitä.

En usko, että liikkeet itse tajuavat, suostuvat tajuamaan (tai edes myöntämään), aiheuttamaansa vahinkoa. Omasta raamattu- ja uskonkäsityksestä näyttää tulleen sen sortin epäjumala, että sen rinnalle ei suostuta antamaan edes muille omia käsityksiään, vaikka enemmistö antaakin tämän mahdollisuuden erilaisille vähemmistöille. Jos tämä oman käsityksen jumalointi ei poistu, en näe mitään mahdollisuutta rinnakkaineloon; rinnakkaiseloa on kokeiltu muutama vuosikymmen ilman sanottavampia tuloksia.

Joskus jos tunnen kutsumusta, saatan pohdiskella blogiin asti Raamatun korottamista Jumalaksi, mutta kalliot alkavat kutsua vakaasti: möngin pitkin kiviä aamupäivän, ja vaikka kaikki on vielä lumista ja märkää, niin lumi ja märkä katoaa kyllä ja sitten pääsee taas luonnonkivelle!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti